Fransa’dan İngiltere’ye geçmek isteyen göçmenlerin teknesinin batması sonrası hükümete eleştiri
Fransa’dan İngiltere’ye geçmek isteyen 65 göçmeni taşıyan teknenin dün batmasının ardından hükümetteki Koruma Kar Partisi ve ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin temsilcileri, hükümetin göçmen politikasını eleştirdi.
İngiliz medyasına konuşan İşçi Partisi Milletvekili ve Gölge Eğitim Bakanı Bridget Phillipson ile Muhafazakar Parti Milletvekili ve eski üst düzey yönetici Jake Berry, hükümeti sığınmacılara daha sadık yollar sunması konusunda uyardı.
İltica taleplerini değerlendiren sistemin, başvurulardaki yığılma nedeniyle tamamen kontrolden çıktığını belirten Phillipson, hükümetin göçmenleri durdurmak için attığı adımları “gülünç ve uygulanamaz planlar” olarak nitelendirdi.
İltica sisteminde bekleme ve karar süreçlerinin uzadığını ifade eden Phillipson, “Bu ülkede kalma hakkına sahip olanlar ve olmayanlar hakkında kararlar alarak hayatlarının geri kalanını mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamalıyız. .” söz konusu.
“Göçmenlere karşı ahlaki yükümlülüklerimiz de var”
Berry ise ülkeye yönelik sistematik olmayan göçü ve ülkedeki göçmenlerin durumunu iyileştirmek için radikal adımlar atılması gerektiğine işaret etti.
Berry, İngiltere’deki vatandaşların her gün gelenler ve ülkeye giderken yaşadıkları trajedilerle ilgili haberleri izlediğini söyledi. ” sözlerini kullandı.
Berry, hükümetin göçmen teknelerini durdurma, düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme ve otellerde kalan göçmenleri gemilere yerleştirme planlarının henüz başarıya ulaşmadığını da sözlerine ekledi.
Mülteci gemisi 4 gün sonra tahliye edildi
Başbakan Rishi Sunak, halka verdiği 5 vaadinden biri olan göçmen gemilerini durdurma sözü kapsamında Arnavutluk ve Fransa ile anlaşmalar yaparak Fransa kıyılarındaki devriyelerin yüzde 40, sistemsiz devriyelerin sayısını artırmasını sağladı. Arnavutluk’tan gelen göçmenler yüzde 90 azaldı.
Ülkedeki göçmenleri otellerden alıp gemilerdeki kullanılmayan binalara ve askeri tesislere taşımayı planlayan hükümet, geçen hafta ilk göçmen grubunu Bibby Stockholm gemisine taşıdı.
Ancak gemide bulunan lejyonella bakterisi nedeniyle göçmenler 4 gün sonra tekrar karaya çıkarıldı.
İngiliz Kanalı’ndan geçişlerin de azaltılacağını kaydeden İngiliz hükümeti, 2023’te ülkeye gelen sistematik olmayan göçmen sayısının 16 bini geçtiğini açıkladı.
Son olarak dün 65 kişiyi taşıyan düzensiz bir göçmen botu Fransa açıklarında battı, 6 kişi öldü.
Birleşik Krallık’ta Temmuz ayında yürürlüğe giren Yasadışı Göçmenlik Yasası, hükümete yasa dışı göçmenleri 28 gün içinde sınır dışı etme yetkisi verirken, ülkeye yasadışı yollardan girenlerin sığınma başvurusunda bulunma hakkını reddediyor.