Haber

CHP’li Tanal: Hakim kapıdan katibi arayıp kararını düzeltti

Boğaziçi Üniversitesi’nde başlatılan protestolar kapsamında, kayyum rektör Naci İnci’nin makam aracına çıktıkları teziyle yargılanan 14 öğrencinin tamamı hapis cezasına çarptırıldı. Davayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Hakim ‘Herkese 6 yıl ceza verilir’ dedikten sonra kürsüden indi, ardından kapıdan çıktı. Tekrar kapıya geldi ve ‘Ben’ dedi. Katibi arıyorum. 6 yıl değil 6 ay olacak.'” ifadeleri kullanıldı. Tanal, hakimin ‘endişeli’ olduğunu söyledi.

Ataması nedeniyle başlatılan protestolar kapsamında kayyum Rektör Naci İnci’nin makam aracına tırmandıkları iddiasıyla 90 gündür tutuklu bulunan Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen’in de aralarında bulunduğu 14 öğrencinin yargılandığı davada Boğaziçi Üniversitesi rektörleri bugün İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. karar çıktı. 12 öğrenci 1 yıl, Eftelya Koyuncu 2 yıl 2 ay, Ersin Berke Gök 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmanın ardından adliye önünde toplanan avukatlar, milletvekilleri ve öğrenci aileleri basın açıklaması yaptı.

‘DURUŞMANIN YAPILDIĞI SALONDAN ÇIKTIK, BU KARARI YÜRÜRKEN VERDİK’

ANKA’nın haberine göre, bazı öğrencilerin avukatlığını üstlenen Burçin Şahan, adliye önünde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Açıkçası şu anda kararın ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Çünkü hakim ilk başta taleplerimizi tamamen reddetti. Naci İnci ve özel güvenlik görevlileri salona getirilmeden önce bu formda karar verildi, önce onu salondan atmaya çalıştık, seyirciyi uzaklaştırdı, biz bu şartlar altında savunma yapmak istemesek de, kendisi savunma yapmaya karar verdi. cebinden çıkardığı bir kararla bugün öğrencilerin bir kısmını cezalandırdı.Duyduklarımızı özetleyeyim.Doğruyu söyleyemeyebilirim.Dediğim gibi kararı biz görmedik, duymadık.Berke hapis cezasına çarptırıldı. Kamu aracına zarar vermekten 6 ay, bir öğrenciye kamu görevlisine hakaretten 1 yıl 2 ay, diğer öğrencilere kamu görevlisine direnmekten 6 ay savunma yapmayacağız diyerek bu formda bir evrelememiz olmasına rağmen , tam olarak neye sahneleme diyeceğimizi bilmiyoruz bu form 1-1,5 yıldır devam eden bir davada iki öğrenci ve birinin yargılandığı bir belgede.”

TANAL: HAKİM ÖNCE ‘6 YIL’ DEDİ, SONRA KİTABAYI ARAYARAK ‘6 YIL DEĞİL 6 AY ​​OLACAK’ DEDİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, duruşmanın ardından şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Yargıç, bir kez Mecelle’nin 1792. maddesinde, ‘Hakim duruşmaya giderken, kürsüye çıkarken, mahkeme salonundan çıkarken kızgın ve kızgın olmasın’ diyor. Duruşmayı öfkeyle ve hudutla yapacaksanız duruşmayı durdurmalısınız.Çünkü öfkeyle ve sınırlı bir şekilde yapacağınız tüm duruşmalar ve yargılamalar adaleti zedeler.Adalete en ufak bir zarar verecek olursanız, topluma zarar verirsiniz.Hukuk güvenliğini yok edersiniz.Sayın Hakim öfkeli,sonuçlu bir halde yargılamaya başladı.Ve o kızgın ve sınırlı yargılama, davranışı eyleme dönüştü.Önce yani son bölümde ‘dedikten sonra’ Herkese 6 yıl ceza’ dedi, kürsüden indi, sonra kapıdan çıktı.Tekrar kapıya geldi.Orada herkesin gözü önünde ‘Katipe sesleniyorum’ şeklinde seslendi. 6 yıl değil, 6 ay olacak.’ Hakim diye bir şey yoktur.

‘BU DÜŞMAN CEZA HUKUKUNU BİTİRMEK İÇİN 100 GÜN KALDI’

Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki kurallar ne olursa olsun, hukukun asgari kurallarını istiyoruz. Ücretli avukat arkadaşlarımız hakimi reddettikten sonra o hakimin Ceza Muhakemesi Kanunu kararlarına göre oradaki tüm işlemler durdurulur ve herhangi bir işlem yapılamaz. Bir üst mahkemeye gönderir. Hakim ret kararı verir. Karardan sonra çıkıp savunmayla ilgili o kısma geçiyor efendim. Bu duruşmada bunların hiçbiri olmadı. Bu bir incelikti. İnşallah bu düşman ceza yasasının bitmesine 100 gün kalmıştır. Bu ülkede düşmanın ceza hukuku bitmezse bu ülkede adalet olmaz, huzur olmaz, merhamet olmaz, tatmin olmaz.” (HABER MERKEZİ)

izmit-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu