Haber

Endonezya, yapımı devam eden yeni başkenti Kalimantan’dan yeni görüntüler paylaştı.

Penajam PASER başkentini Jakarta’dan Kalimantan’a taşımayı planlayan Endonezya, yeni başkentindeki inşaat çalışmalarının görüntülerini paylaştı.

Devletin sanal ortamda paylaştığı görsel ve çizimlerde, yeni başkentle ilgili değerli ipuçları ziyaretçilerine sunuluyor.

Görüntülerde Doğu Kalimantan ormanlarında iş makinelerinin hafriyat çalışması ve yol yapım çalışmalarının yapıldığı görülüyor.

Hükümet yeni başkentte “sıfır karbon” ve “sürdürülebilir orman kenti” inşa etme sözü verirken, yerel halk ve çevre aktivistleri tarafından doğaya, hayvanlara ve yerel geçim kaynaklarına zarar vermekle suçlanıyor.

Paylaşılan görsellerde şehrin ormanlarla kaplı, binaların çatılarının bitkilerle kaplı olduğu yeni başkentte süs havuzları, dereler ve yürüyüş alanları bulunuyor.

Çağdaş mimari örnekler ve klasik Endonezya mimarisi ile binaları süslemek için planlandığı görülen peyzajlarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ulusal sembol sayılan “garuda” olarak bilinen kartal şeklinde olması dikkat çekiyor.

İnşaat çalışmalarının ilk etabında yaklaşık 7 bin işçinin görev aldığı ve kentin inşaatının yüzde 14’ünün tamamlandığı kaydedildi.

Cakarta sel ve batmayı önlüyor

2019’da açıklanan ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen başkentin taşınması planının, hükümet binalarının taşınmasıyla 2024’te tamamlanması bekleniyor.

Cakarta, proje kapsamında bir ticaret ve finans merkezi olmaya devam etse de, Java’nın 4 katı büyüklüğünde ve Jakarta’nın 2.000 kilometre kuzeydoğusundaki Doğu Kalimantan, hükümet binalarını barındırarak idari başkent olacak.

Endonezya hükümeti, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapı sorunları ve aşırı yer altı sularının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle 10 milyon nüfuslu bugünkü başkenti Cakarta’yı taşımak istiyor.

Hükümet, ülke nüfusunun yüzde 60’ından fazlasına ve ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Java’nın üzerindeki yükü azaltmayı ve milli serveti ülke geneline yaymayı hedefliyor.

Çevreciler, yağmur ormanlarının orangutanlara, güneş ayılarına ve uzun burunlu maymunlara ev sahipliği yaptığı Doğu Kalimantan’da hareketin kirliliği artıracağı konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu