Ekonomi

“Pazarın ihtiyacını karşılamak için 8 Petkim’e ihtiyacımız var”

SOCAR Türkiye’de 15 yılda 18 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıklarken, SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Lideri ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Bugünkü değerle hesaplarsak bu yatırım 18 milyar dolar olmaz. , ama 36 milyar dolar.”

Mammadov, “Pazar her yıl yüzde 3-4 büyüyor. Türkiye ekonomisinin de yüzde 25’ini karşılıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Çünkü bu pazarı beslemek için 8 Petkim’in kurulması gerekiyor” dedi.

SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’daki üretim tesislerine yapılan saha ziyaretinde şirketin Türkiye’deki yatırımları, faaliyetleri ve gelecek planları anlatıldı.

“Kârımız yüzde 20 arttı”

Petkim’in 2022 sonunda 6,5 ​​milyar TL net kâr elde ettiğini belirten Mammadov, Türkiye’de yüzde 12 pazar payına sahip olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘e yükselttik. Nakit varlığımız da 13 milyar TL’ye yükseldi. Kârımız yüzde 20 arttı. 78 ülkeye 899 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Bu başarı insan kaynağını da kapsıyor. Çünkü 5 bin 300 kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz. Ana pazarımız Türkiye” dedi.

Petkim’e 1,6 milyar dolarlık yatırım

15 üretim ve 6 destek tesisi ile Petkim’de yıllık ortalama 3,6 milyon ton brüt üretim kapasitesi ile 60’a yakın çeşit petrokimya ürünü ürettiklerini belirten Mammadov, STAR Rafineri’nin kuruluşundan bu yana kapasite kullanım oranının bir önceki seviyeye yükseldiğini söyledi. Petkim’in hammadde üretimi yüzde 113 arttı. Sürekliliğini sağladığını ve yerli yakıt ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Mammadov, “Petkim’e 2008 yılından bu yana dijitalleşme ve inovasyon başta olmak üzere birçok alanda 1,6 milyar dolar yatırım yaptık” dedi. dedi.

“Kıymetini bulmadan SOCAR’ı halka arz etmeyeceğiz”

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR Türkiye CEO’su Elchin İbadov, şirketin SOCAR’ın halka arzı için gereken değeri bulması gerektiğini belirterek, “SOCAR’ı düşük fiyatla halka arz etmek istemiyoruz” dedi. İbadov, Star’ın yüzde 12’sini satın alan Petkim’in bu satın almanın karlılığını 2023 yılı sonunda göreceğini söyledi. SOCAR Türkiye R&P İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, hem Star hem de Petkim’in entegrasyonunun devam ettiğini, diğer yandan Petkim’de geçen yıl gerçekleştirilen planlı bakımların şirketin verimliliğini önemli ölçüde artıracağını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu