Haber

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Rusya Parlamentosu ile ikili ilişkileri görüştü

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Rusya Parlamentosu üst meclisi Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigoriy Karasin ile ikili ilişkileri değerlendirdi.

Bilgiç ve Karasin, başkent Moskova’daki Federasyon Yönetim Kurulu binasında buluştu.

Toplantıda konuşan Bilgiç, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin son derece olumlu ilerlediğini belirterek, Dışişleri Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un New York’ta buluştuğunu hatırlattı. Bilgiç, önümüzdeki dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Türkiye’de ağırlamak istediklerini belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli ayaklarından birinin parlamentolar arası ilişkiler olduğuna dikkat çeken Bilgiç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un ilk etapta Rusya’yı ziyaret etme planının olduğunu ifade etti. yılın yarısı ve “Parlamentolar arası ilişkilerimize ek olarak, siyasi partilerimiz arasında da ilişkiler var.” Dedi. İlişkiler devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun varlığını hatırlatan Bilgiç, “İlişkilerimiz çok boyutlu. Turizm, enerji, kültür, ticaret, siyasi iş birliği. Bunları en kısa sürede hep birlikte geliştirmeyi umuyoruz.” dedi.

“İlişkilerimiz yoğun bir şekilde gelişiyor”

Karasin, Bilgiç’e Moskova’daki görevinde de başarılar diledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Karasin, “İlişkilerimiz yoğun bir şekilde gelişiyor, yoğun siyasi diyalog gelişiyor ve sonuç veriyor. Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde etkileşim etkin bir şekilde devam ediyor. Bu etkileşim diğer ülkelere de örnek teşkil ediyor” dedi. Uluslararası durumun zor olduğu bir dönemde.” değerlendirmesini yaptı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının artarak 6 milyonu aştığı bilgisini paylaşan Karasin, Türkiye ile kapsamlı iş birliğinin genişletilmesinden yana olduklarını belirtti.

Karasin, Hükümetlerarası Komisyon’un Kasım 2023’te yeniden çalışmaya başladığını ve bunun önemli olduğunu vurguladı.

Parlamentolar arası ilişkilere de değinen Karasin, Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a Rusya’yı ziyaret etmesi için davet mektubu gönderdiğini ve konuyla ilgili haber beklediklerini belirtti. bu konu.

Rus senatör Karasin de Rusya’da mart ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine gözlemci gönderilmesi konusunda TBMM’ye yazı gönderildiğini belirtti.

“Ukrayna’nın terör eylemleri yaptığını ve bu konuda Batı tarafından yönlendirildiğini” savunan Karasin, Donetsk kentine baskınlar yapıldığını ve Rusya’nın Belgorod bölgesinde “Il-76” uçağının düşürüldüğünü belirtti.

Bu tür eylemlere gereken tepkinin verilmesi ve kınanması gerektiğini belirten Karasin, “Son haftalarda yaşanan olaylara karşı Ankara’nın gereken tepkiyi göstermesini umuyoruz.” İfadesini kullandı.

haymanahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu