Yaşam

Uyuz vakaları artıyor: ‘Tüm ailenin birlikte tedavi edilmesi önemli’

Uyuz vakaları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artıyor. Uyuz vakalarının son dönemde artmasının nedeni çoğu hastanın hastalığı geç fark etmesi veya çevresindekileri uyarmamasıdır.

Hürriyet gazetesinden Selin Irmak Kaçmaz’a konuşan uyuz hastalarından Eda A., yaşadıklarını şöyle özetledi:

“Erkek arkadaşım bir süredir vücudunun kaşındığını, bu kaşıntının gece uyuyamayacak kadar şiddetli olduğunu, kaşıntıyla birlikte ellerinde de yaralar oluşmaya başladığını söylüyordu. Kaşıntı sorununu çözdükten sonra aslında gün içinde sık sık vücudumu kaşıma ihtiyacı hissettiğimi fark ettim.İnternette araştırdığımda ellerinde yaralar oluşmaya başladı.Kaşıntının uyuz belirtisi olabileceğini öğrendik.Öncelikle; erkek arkadaşım doktora gitti ve tahmin ettiğimiz gibi uyuz teşhisi konuldu, ben de hemen doktora gittim, benim kaşıntım onunki kadar şiddetli değildi ama doktor bana uyuz tanısı koydu ve “Sen Meğerse vaka sayılarında ciddi bir artış olmuş, piyango bizi de vurmuş. Vücudumda böcekler vardı ve cildimin altına yumurtalarını bırakıyorlardı. Erkek arkadaşım ve ben hızla başladık. Ciltteki uyuz böceklerini öldürecek bir losyon sürüp aynı zamanda hap da alıyorduk. Ancak bu hastalığın bize faydası olmadı. Bunu nereden çıkardığını anlayamadım. Ben de hastalığımı işyerime bildirdim; ‘Uyuzum var, işe gelemem’ dedim. Bu mesajın ardından gerçek ortaya çıktı. Ancak işyerindeki bir kadının erkek arkadaşında uyuz vardı ve tedavi edilmiyordu. İş arkadaşım da enfekte oldu. Söz konusu arkadaşın tedaviye başlamaması ve uyuz hastalığını muayenehaneye getirmesi yetmezmiş gibi, bir de mesajıma cevaben, “Benim de uyuzum var, işe geliyorum, bir şey olmayacak” diye yazmış. Gözlerime inanamadım. Erkek arkadaşım ve ben aslında tedavi görüyoruz. Bizimle sürekli iletişim halinde olan ailelerimiz de tedavi görüyor. Yaklaşık 1,5 ay geçti, hala tedaviye devam ediyoruz. Yıllarca bu hastalıkla mücadele eden, hatta dayanamadığı için intihar eden insanlar vardı! Şimdi işime döndüm ama insanlara yaklaşmıyorum, herkesi uyarıyorum ve kimseyle temasa geçmiyorum. Tek dileğim bu böceklerden bir an önce kurtulmak. “Teşhis konulan kişilerin bu durumu gizlemek yerine çevredekileri bilgilendirmesi ve hızla tedaviye başlaması gerektiğinin de altını çizmek isterim.”

‘Uyuz artıyor’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cilt ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay da uyuzdaki artışa dikkat çekerek, bunun sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaşandığını söyledi.

Kutlubay, “Hem ülkemizde hem de dünyada uyuzun görülme sıklığına ilişkin bir rakam vermek mümkün değil. Ama son 2-3 yılda daha çok uyuz hastasının geldiğini söyleyebilirim. Özellikle son 6 ayda dirençli uyuz vakalarında artış yaşandı. Tüm aile bireyleri kaşıntı şikayetiyle bize geliyor. “Tüm dünyada uyuzun arttığına dair yayınlar ortaya çıkmaya başladı.”söz konusu.

Uyuz tam olarak nedir ve nerede ve nasıl bulaşır?

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay uyuz hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle özetledi:

“Uyuz, derinin içine yerleşen bir hastalıktır. Sarcoptes scabiei var. insansılar adı verilen bir parazitin neden olduğu bir deri hastalığıdır. Bu parazit 0,2 mm uzunluğunda bir akar yani bir hayvandır. Dişiler insan derisinin üst katmanında tüneller kazanarak yaşarlar. Hem yumurtalarını hem de dışkılarını tünellerin içine bırakırlar. Uyuz, ciltte kızarıklık, döküntü ve şiddetli kaşıntıya neden olan kaşıntılı bir cilt rahatsızlığına neden olur. En sık cilt temasıyla bulaşır. Virüsün bir kişiden diğerine bulaşması için en az 15 dakika cilt teması gerekiyor. Uyuz, enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya enfekte kişinin kıyafetlerini, yatak takımlarını, havlularını vb. kullanarak bulaşabilir. Uyuz cinsel temas sırasında da bulaşabilir, dolayısıyla cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak da kabul edilir. Uyuzun en sık bulaştığı yerleri üç başlık altında toplayabiliriz: Aileler: En sık bulaşma yolu aile içi temas veya yakın temastır. Paylaşılan yatak takımları, giysiler veya havlular uyuzun aile içinde yayılmasına katkıda bulunabilir. Cinsel partnerler: Uyuz cinsel temas sırasında bulaşabilir, dolayısıyla cinsel partnerler arasında bulaşma riski yüksektir. Kurumlar: Uyuz bazen okul, yurt, yurt, cezaevleri, bakımevleri gibi toplu yaşam alanlarında da yayılabiliyor, çünkü insanların bir arada yaşaması ve temas etmesi riski artırabiliyor.”

Uyuzdan şüphelenmemiz ve gördüğümüz takdirde doktora gitmemiz gereken belirtiler nelerdir?

“Uyuzun belirtileri genellikle ciltte ortaya çıkar ve şiddetli kaşıntı ile karakterizedir. Uyuz belirtileri şunlar olabilir: Şiddetli kaşıntı: Geceleri artan kaşıntı esastır. En belirgin ve rahatsız edici semptom şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntı özellikle artabilir. geceleri görülür ve parmaklarda, bileklerde, dirseklerde, koltuk altlarında yaygındır.” Göğüs, karın, bel, kalça ve genital bölge gibi deri kıvrımlarında hissedilir. Kızarıklık ve döküntü: Ciltte kızarıklık ve döküntü oluşabilir. Döküntü sıklıkla küçük, kabarmış veya huysuz olabilir. Yaygın kaşıntı izleri ve döküntüler görülür. Tüneller: Parazitin deri altında kazdığı tüneller ince çizgiler şeklinde görülebilir. Bu tüneller çoğunlukla gri, kahverengi ya da siyah gibi renklere sahip olabiliyor. Kabarcıklar ve yaralar: Ciltte su dolu kabarcıklar, yaralar veya kabuklanmalar oluşabilir. Uyuzun belirtileri ciltteki bu değişikliklerle sınırlı olmayabilir. Bazı kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, ateş, huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Ayrıca uyku sorunları gibi genel belirtilerle de karşılaşabilirsiniz. Uyuz belirtileri görüyorsanız veya bundan şüpheleniyorsanız bir dermatoloğa başvurmalısınız. Uyuz uygun tedavi ile iyileştirilebilir ancak enfekte olan kişi ile temas ettiği kişilerin aynı anda tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca doktorunuz uyuzun diğer cilt hastalıklarından ayırt edilmesine yardımcı olacaktır. “Uyuz tanısı konulduğunda tedavi amaçlı ilaçlar yazılıyor ve hijyen tedbirleri alınıyor.”

Bu hastalığın tedavisi var mı?

“Evet uyuzun bir tedavisi var. Uyuz tedavisinde genellikle reçeteli topikal ilaçlar kullanılıyor. Son bir yıldır ülkemizde ağızdan alınan uyuz ilaçları da mevcut. Bu ilaçlar paraziti öldürmeyi ve belirtileri hafifletmeyi amaçlıyor. Ayrıca uyuz hastasının temas ettiği tüm kişiler de mevcuttur.Aynı tedavinin uygulanması önemlidir.Tüm ailenin tedavi görmesi esastır.Tedavi genellikle birkaç tekrarlanan uygulamayla başarılı bir şekilde sonuçlanır. İlaçların kullanımı doktor tavsiyeleri ve ilacın kullanım talimatları doğrultusunda yapılmalıdır. Ayrıca uyuz belirtileri ortadan kalksa bile ilaçlar aynen doktorun önerdiği şekilde tamamlanmalıdır. “Kaşıntı genellikle çabuk azalır. ve ciltteki döküntüler iyileşmeye başlar. Ancak kaşıntının tamamen geçmesi 6-8 haftayı bulabilir. Enfekte kişiyle temasa geçen diğer kişilerin de tedavi edilmesi gerekir. Uyuz tedavisinin başarılı olabilmesi için enfekte olan kişinin ve temas ettiği kişilerin tedaviye tam olarak uyması gerekmektedir. Çok değerlidir. Ayrıca enfeksiyon kapmış bireye ait elbise ve yatak takımlarının da uygun şekilde yıkanması veya temizlenmesi gerekebilir. Çamaşırların 60 derecede yıkanması yeterlidir. Yıkanamayacak veya kuru temizlemeye gönderilemeyecek giysiler naylon poşete konularak sıkıca bağlanmalıdır. “Bir hafta içinde tüm parazitler ve yumurtaları ölecek.”

Uyuz neden artıyor?

“Uyuz vakalarının artmasının çeşitli nedenleri olabilir. Uyuzun bulaşma ve salgınlarının artmasına neden olan faktörler şunlar olabilir: Uyuz, sosyal yaşam koşullarında daha kolay yayılabilir. Bu tür ortamlarda insanlar daha yakın temas halindedir. ve enfekte kişilerle temas riski artar. Özellikle cezaevleri, koğuşlar, okul, yatılı kurum ve toplu konut gibi yerlerde uyuz salgınları daha sık görülebilir.Uyuz tedavi edilmediğinde veya tedavi yarım bırakıldığında hastalığın yayılma riski artar. artabilir. Bu nedenle uyuz tanısı konulan kişilerin ve temas ettikleri kişilerin tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi eksikse veya tüm aile aynı anda tedavi ediliyorsa Tedavi edilmemesi uyuzu da tetikler. Uyuz paraziti gelişebilir. Zamanla ilaçlara karşı direnç Piyasada bulunan bazı ilaçlara karşı direnç gelişmiştir.Bu durumda uyuz tedavisinin ağırlaşması ve tekrarlayan vakaların artması mümkün olabilir. İnsanların farklı yerlere seyahat etmesi ve göç etmesi, uyuzun yayılma riskini artırabilir. Salgınlar, enfekte kişiler başka bölgelere seyahat ettiğinde veya uyuzları başka yerlere taşıdıklarında yayılabilir. Uyuzun yayılmasını önlemek için hijyen ve temizlik önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. Bu nedenle uyuz salgınlarına karşı önleyici tedbirlerin alınması ve enfekte bireylerin tedavi edilmesi değerlidir.”

Uyuzdan korunmak için ne yapmalıyız?

“Uyuzdan korunmak için en önemli şey kişisel hijyendir. Ellerinizi düzenli yıkamak, temiz kıyafetler giymek ve temiz yatak kullanmak uyuzun yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmamaya dikkat edin. Özellikle bu tür eşyaları paylaşmak Giysiler, havlular ve yatak örtüleri uyuz bulaşma riskini artırabilir. Uyuzun başlıca bulaşma kaynağı cilt temasıdır. Uyuzun bulaşma riskini azaltmak için enfekte kişilerle temastan kaçının. Özellikle yatakta yatmaktan, sarılmaktan kaçının. Uzun süreli veya cinsel temasta bulunmak Kamuya açık alanlarda uyuz salgınlarını önlemek için hijyen kurallarına uyun Okullar, cezaevleri, bakımevleri “Toplu konutlar, toplu konutlar gibi yerlerde uyuzun yayılma riski daha yüksek olabilir. Uyuz, uygun önlemler alınarak önlenebilen veya kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Kişisel hijyen ve temizlik uyuzun yayılmasını önlemek için temel önlemlerdir.”

Özellikle uyuz açısından risk altında olduğunu düşündüğünüz bir grup var mı?

“Uyuz her yaştan ve her cinsiyetten insanı etkileyebilir ancak bazı gruplar daha yüksek risk altında olabilir. Özellikle kalabalık ve hijyen koşullarının kötü olduğu toplu alanlarda uyuzun yayılma riski artar. Örneğin uyuz gibi yerlerde uyuz oluşabilir. okullar, cezaevleri, bakımevleri ve toplu konutlar. Salgınlar daha yaygın olabilir. Yakın temasın daha sık meydana gelmesi nedeniyle aile içinde veya aynı evi paylaşan kişiler arasında uyuz bulaşma riski yüksektir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, özellikle de HIV veya başka bir bağışıklık sistemi problemi olan kişiler uyuza daha duyarlı olabilirler.Sağlık çalışanları, uyuz hastası ile temasa geçme riski taşıyor, bu nedenle uygun koruyucu önlemleri almaları gerekiyor.”

banazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu