Haber

Basının 101. Onur Günü’ne özel kutlama

KOCAELİ (İGFA) – Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı İzmit’te Atatürk’ün kavuşmasının 101. yıl dönümü Kasrı Hümayun Köşkü’nde kutlandı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği ilk ve tek basın toplantısının 101. yıl dönümünde Kasrı Hümayun Köşkü’nde Basın Onur Günü programı düzenledi. İlimizde 1986 yılından bu yana Basın Onur Günü olarak kutlanan bu özel gün; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, KOGACE Lideri Cemal Kaplan, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, CHP İl Başkanı Bülent Sarı, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, BBP İl Başkanı Koordinatör Metehan Küpçü, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, Demokrat Parti Körfez İlçe Başkanı Veli Yıldız, AK Parti İzmit Belediye Başkan adayı Muharrem Tutuş, Gazeteci Cem EĞİTir, Gazeteci Seda EĞİTir, Türkiye’nin her yerinden Küresel Gazeteciler Derneği üyeleri. , STK başkan ve temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

KAPLAN KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR EDİYOR

Programda katılımcılar bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okudu. Ardından Atatürk’ün düzenlediği ve bu özel gün için hazırlanan ilk ve tek basın toplantısı olan 16 Ocak’ı konu alan belgesel izlendi. Açılış konuşmasını yapan KOGACE Lideri Cemal Kaplan, “Onur günümüze hoş geldiniz, bize bir onur yaşattınız. 16 Ocak Basın Günü, 1986 yılından bu yana coşkuyla kutlanıyor. Bu güne katkı sunan Metin Karan, Adem Turgut, Yalçın Arslan ve diğer isimlere teşekkür ediyorum. Çok teşekkür ederim. Bugün anlamlı bir günü kutluyorsak, tozlu arşivlerden bugüne getirmiş olmalarıdır. “Biz en köklü toplumlardan biriyiz” dedi.

AVCI: ÖZEL BİR GÜN İÇİN İZMİT’TEYİZ

Sözlerine devam eden Önder Kaplan, “Geçen yıl Tahir Cumhurbaşkanı Medya Evi’ni hizmetimize getirdiğinde bu günü ulusal düzeye taşıyın demişti. Yani Cem Bey’i taşıdık, ulusal düzeye taşıdık. Türkiye’nin farklı kesimlerinden 34 cumhurbaşkanı geldi ve bu özel günü ulusal boyuta taşıdık. “İzmit Müzemizi restore eden Fatma Kaplan Hürriyet Hanım’a da teşekkür ediyorum” dedi. Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsrafil Avcı, “Aynı gün 16 Ocak’ta Atatürk Osmaniye’ye gelecek. Ama Onur Günü vesilesiyle İzmit’teyiz. Tüm Türkiye’de kutlanması gerektiğine inanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Desteklerini esirgemiyorlar. Bugünün önemi nedeniyle buradayız. “Basının Onur Günü kutlu olsun” dedi.

HÜRRİYET: BASIN GÜÇLÜYSE BİZ DE GÜÇLÜYÜZ

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kalan Hürriyet ise konuşmasında, “Bu şerefli mesleğin değerli temsilcilerini, değerli basın emekçilerini, değerli katılımcıları, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün basın özgürlüğüne verdiği değeri ve Cumhuriyet düşüncesinin ilk tohumlarının atıldığı anı anmak için buradayız. Sadece İzmit için değil, Türkiye için de bir dönüm noktasıdır. Atatürk’ün bu topraklarda ifade ettiği düşünce özgürlüğünün bizim için gerçek bir yol gösterici olduğunu unutmamalıyız. Basın demokrasinin temel taşıdır. “Bu taş ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü oluruz” dedi.

‘BU ÖZEL GÜN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL’

Hürriyet, sözlerine devam ederek, “Biz kadınlar için olduğu kadar gazeteciler için de en değerli günlerden biri. Kadınlara oy hakkı verilmeden 11 yıl önce bu hakkın kadınlara tanındığını müjdelediği en değerli toplantılardan biridir. Yıllar önce müjdelenen bir hak. Bu yüzden İzmit’e ilklerin ve müjdelerin şehri diyorum. Güzel haberlerin tüm dünyaya duyurulduğu değerli şehirlerden biriyiz. Kadın sesinin daha fazla duyulabilmesi için kadın gazeteci sayısının arttırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki bu özel günün hak ettiği yeri bulamadığını düşünüyorum. “Birçok kitlenin desteğiyle daha büyük bir toplantı haline geldi ama daha fazla sahiplenmeye ihtiyacı var” dedi.

HÜRRİYET’TEN ÖNE ÇIKAN BELGESEL MÜJDE
Önder Hürriyet sözlerine şöyle devam etti: “16 Ocak Basın Onur Günü’nün Türkiye geneline yayılması için güzel bir çalışma başlattık. Bu özel gün için uzun metrajlı bir belgesel hazırlıyoruz. Böylesine değerli bir günü keyifli bir galayla tüm kitlelere armağan etmeyi planlıyoruz. Şubat sonu veya Mart başında bitirmeyi planlıyoruz. Tüm basın mensuplarına 16 Ocak ikramı olarak kabul edilmesini istiyoruz. “Dernek Başkanımıza, değerli konuklarımıza ve bu günün organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 16 Ocak Basın Onur Günü’nü kutluyorum.” dedi.


BÜYÜKAKIN: ULUSAL OLARAK KUTLANMALI
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Yapılması gereken farkındalığın artması için kutlama şeklinin bu şekilde olmaması gerekiyor. Basın Onur Günü için ulusal ödül töreni yapılmalı. Değerlendirme komitesinin aynı zamanda ulusal bir forum olması da gerekmektedir. Tabi ki bu sizin işiniz, bizim işimiz değil, tüm düzenlemeyi siz yapmalısınız. Yerel kalmamalı, ulusal hareket etmeli. Atatürk, 14 Ocak’ta annesini kaybetmesine rağmen buradaki toplantıya katıldı. Bu da başka bir çalışmanın konusu olmalıdır. Hayat ilginç, bazılarının doğum günleri bazılarının hüzünlü günleridir. 15 Ocak Nazım’ın doğum günüydü. Bu topraklar için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Şu anda görevde olan tüm askerlerimize şükran borçluyuz. 16 Ocak Basın Onur Günü’nü kutluyorum. Metin Karan bugün çok çaba harcadı. Günü anlamlı kılmak için bu güne emeği geçenleri dikkate alarak hareket etmeliyiz. “Metin Bey’in lider olduğu dönemdeki yönetimin bugünkü kutlamaya büyük katkısı oldu” dedi.

YAVUZ: BAŞKANLAR TESADÜFLE BÜYÜMEZ

Vali Seddar Yavuz, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin amaçları doğrultusunda haritasını çizdiği Kasrı Hümayun’da düzenlediğimiz 16 Ocak Basın Onur Günü’nü tebrik ediyorum. yeri ve değeri tartışılmaz olacaktır. Toplantıya katılan gazetecileri de şükranla anıyorum. Tarih sahnesine dün çıkmış bir millet değiliz. Tartışmasız dünyanın en büyük milletlerinden biriyiz. Büyük uluslar tesadüfen başkan yetiştirmezler. Gerektiğinde milli gayreti hayata geçirecek, düşmanı kovacak bir yaklaşım ortaya koyacaktır. Kocaeli’de birçok insanın unuttuğu bir süreçten geçiyoruz. “Mesela 18 Haziran 1920’de İngilizlerin Sultan Abdülmecit’in yaptırdığı kumaş fabrikasını bombaladığını kaç kişi biliyor?” dedi.
‘ATATÜRK’ÜN HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’
Basın Onur Günü’nü kutlarken yarınımızı ve geleceğimizi tartışmak için burada olduklarını belirten Yavuz, “Eğer özgürlükleri ve hakları vatana saldırı olarak görüyorsak, çeşitli isimler altında onlara dokunulmazlık sağlıyorsak o zaman kendimizi sorgulamalıyız.” . Basın Onur Günü’nü, milli çabayı, yarını nasıl tasarladığımızı konuşmamız lazım. Kocaeli Türkiye’nin dünyayla yarışan yüzüdür. Kocaeli gibi 20 şehriniz olsaydı, Türkiye’deki hiçbir şehrin Avrupa’nın güçlü şehirlerinden hiçbir farkı olmazdı. Burası tipik bir sanayi şehri değil. Bilim, sanayi ve teknoloji şehridir. Bilimde, sanayide, teknolojide rekabet etmiyorsanız sloganlarınız sizi tatmin etmeyecektir. Milli şeref ve gururumuzu yaşatmak istiyorsak, Atatürk’ün gösterdiği aklın, bilimin ve teknolojinin yolunda koşmalıyız. “Biz bu anlayışı bilen ve uygulayan değerli bir şehriz” dedi.


CEM ÖĞRETİR’E PLAKET: YETER BURADAYIM
Sözlerine devam eden Vali Seddar Yavuz, “İsrail’in Gazze’de bir zulüm yaptığını, dünyanın buna nasıl sessiz kaldığını görüyoruz. Bu duruma düşmek istemiyorsak güçlü olacağız. Hiçbirimiz birbirimizi ötekileştirmeyeceğiz. Tek bilek, tek yürek olacağız. Atalarımızın ruhunun ancak bu şekilde huzur bulacağını düşünüyorum. Bu özel günün kutlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından onur konuğu Sunucu Cem EĞİTir’e plaket takdim edildi. EĞİTİR, yaptığı kısa konuşmasında, “Bu mesleğe başladığımda saçlarım vardı. Bu mesleğin ne kadar zor olduğunu anlatan biriyim. Tek bir cümlenin dağları yerinden oynatabileceği bilinciyle bu mesleği yapmaya çalışıyoruz. Böyle güzel bir günde beni burada misafir ettiğiniz için çok mutluyum. “Basının demokrasi için ne kadar önemli olduğunu bana bir kez daha hatırlattığınız için teşekkür ederim” dedi.

arapgirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu