Sağlık

Bebeklerde beslenme diş sağlığını etkiliyor

İSTANBUL (İGFA) – Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. bebeklerin süt dişlerinin çıkmaya başladığı ilk 12 aylık dönemin altını çiziyor. Nurgül Demir, aynı dönemde diş muayenelerinin yeniden başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Bebeğin çürük riskinin belirlenmesi ve bebeğin ağız hijyeninin devamlılığı konusunda ebeveynlerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Nurgül Demir, “Ağız sağlığını korumak için bebeğin beslenme programında şeker içeren sıvı ve katı gıdalardan uzak durulmalıdır. . Bebeklerin büyüme ve gelişmesine faydası tartışılmaz olan anne sütünün, içerdiği şeker nedeniyle çürüklere neden olabileceği dikkate alınmalıdır. Her emzirmeden sonra bebeğin ağzının içini su içerek veya nemli temiz bir gazlı bezle silerek temizleyin; “Ağızdaki yumuşak dokularda süt kalıntılarının kalmasını engeller ve ağzın pH’ını dengeler.”

İLK DİŞLERLE FIRÇALANMASI ŞART

“Bebeğin ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren sabah ilk beslenmeden sonra ve gece uyumadan önce bebeğe uygun diş fırçası ve diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır. Ek gıdalara geçiş sırasında çocukların tükettiği atıştırmalıklarda tatlandırıcı olarak beyaz veya esmer şekere yer verilmemiş; Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr. Nurgül Demir, “Ancak bebeğin rahat uykuya dalabilmesi için asla bal veya pekmezle tatlandırılmış biberon veya emzik ile bebek uyutulmamalıdır. Gece tükürük akışı gündüz seviyelerinden çok daha azdır. Gece boyunca diş yüzeylerinde kalan ve ağızdaki pH’ı düşürerek çürümeye neden olan bakterilerin çoğalmasına neden olan şeker; Bebeklerde ‘erken çocukluk çürüğü’ olarak adlandırılan ve tüm süt dişlerini kapsayan yaygın çürüklere neden olur. Süt, kalsiyum kaynağı olarak doğal ve şekersiz olarak tüketilmeli; “Besleyici bal ve pekmez gibi doğal ürünler tüketildikten sonra diş yüzeyleri mutlaka temizlenmelidir.”

Nurgül Demir, çocuklara 5 yaşına kadar doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, çocukların sağlıklı ve doğal besinler tüketmesi gerektiğini belirtti. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. okula başladıklarında şeker alımının durdurulması gerektiğini belirtti. Nurgül Demir “Okul çağında çocuk doktoru gözetiminde uzun süreli diyet programları planlanmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Süt ve doğal süt ürünlerinin çürük önleyici etkiye sahip olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Çocuklar için tercih edilen sütün mümkün olduğunca doğal ve katkısız olması gerekmektedir. “Hazır meyveli sütler ve şekerli yoğurtlar yerine mevsim meyveleri süte veya yoğurda karıştırılarak çocukların tüketebilmesi sağlanmalıdır” dedi.

dikmen-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu