Haber

İzmir Kitap Fuarı’nda Basın Özgürlüğü Paneli Düzenlendi

İzmir Kitap Fuarı ‘de düzenlenen “Basın Özgürlüğüne Baskılar – Nefes Alamıyoruz” başlıklı panelde gazeteciler bir kez daha özgür basın için çıkış yolu aradı. Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasının Dezenformasyon Kanunu’nun bir sonucu olduğunu belirten gazeteciler, sadece meslektaşlarının değil, aynı zamanda TürkiyeOnun da abluka altında olduğunu vurguladılar.

izmir Moderatörlüğünü Gazeteciler Derneği (IGC) Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, Türkiye Gazeteciler Birliği (TGS) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyaz Tatar, Basın Özgürlüğü Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) temsilcisi Burcu Taner, Türk Yazarlar’ın yaptığı ‘Basın Özgürlüğüne Baskılar’ panelinde Birlik İzmir Temsilcisi. Özer Akdemir konuşmacı olarak yer aldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, dezenformasyon yasasının basını bugünkü noktaya getireceğini öngörerek aylar önce protesto için Ankara’ya gittiklerini hatırlatan IGC Genel Sekreteri Gökmen, bir avuç insan olarak basın özgürlüğü için mücadele verdiklerini söyledi. Gökmen, Tolga Şardan’ın Dezenformasyon Kanunu kapsamında tutuklanmasına da değinerek şunları söyledi: haberler Kaynağı olan ve doğruyu yazmaktan çekinmeyen gazetecilerin yasal yollardan tutuklandığını ve engellenmeye çalışıldığını belirtti. Gökmen, “Türkiye’de basın abluka altında. Türkiye adeta açık cezaevine döndü. İktidar-medya ilişkisinden kötü kokular geliyor. Bir avuç gazeteci de olsak bu misyonu destekleyerek sürdürmemiz lazım. Bedelini ödeyen arkadaşlara diyoruz ki gelin bu yolu birlikte açalım, nefes alalım.” dedi.

TGS İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Feyaz Tatar, basının 80 yıldır sansür ve baskılara maruz kaldığını belirterek, mücadele için örgütlenmenin önemine dikkat çekti. “Bunun örneğini dün Tolga Şardan’da yaşadık. Gazeteciler olarak sesimizi daha çok yükseltmemiz gerekiyor. Örgütlü mücadeleyi sürdürmemiz lazım.” diyen İzmir’de sadece 120 gazetecinin sendikalı olmasının yetersiz olduğunu ifade etti.

“SANSÜR MEŞRU”

BAMAD temsilcisi Burcu Taner; “Bugün sansür çok meşru bir zemine oturtuluyor. Daha da kötüsü otosansür son 10 yılda meşrulaştı. Gazeteciler artık haberlerini yayınlamadan önce avukatlarına danışıyor.”

“RÜZGARA KARŞI YÜRÜYORUZ”

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, tarihin her döneminde gazetecilerin öldürüldüğünü ve mahkum edildiğini ancak aydın insanların, yazarların ve gazetecilerin vücuda oksijen taşıyan hücreler gibi olduklarını unutmamak gerektiğinin altını çizdi.

haberbuyukorhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu