Haber

Tepkinin ardından Çin, eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemenliğini tanıdığını doğruladı.

Çin, Fransa Büyükelçisi Lu Shayi’nin “eski Sovyet cumhuriyetlerinin uluslararası hukukta etkin bir statüye sahip olmadığı” ve “Kırım’ın aslen Rus olduğu” ifadelerine tepkisi üzerine söz konusu ülkelerin egemenliğini tanıdığını ve saygı duyduğunu yineledi. .

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, dün Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında Büyükelçi Lu’nun sözlerine ilişkin sorulan soruya verdiği yanıtta, Çin’in bu konudaki tavrının değişmediğini belirterek, “Sovyetler Birliği devlet olarak eski haline dönmüştü. uluslararası hukukun ve uluslararası çıkarların konusudur.Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, (tali) cumhuriyetlerin egemen devlet statüsünü ortadan kaldıran bir durum yoktur.” söz konusu.

Sözcü Mao, Çin’in Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ilgili ülkelerle diplomatik ilişki kuran ilk ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Çin, eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemen devlet statüsüne saygı duyuyor” dedi. ifadesini kullandı.

Mao, Çin’in Ukrayna sorununa ilişkin tutumunun da “açık ve tutarlı” olduğunu belirterek, krizin siyasi analizi için uluslararası toplumun çabalarına katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Bazı medya kuruluşlarının bu duruşu yanlış yansıttığını ve Çin’in ortasında ilgili ülkelerle çatışma çıkarmaya çalıştığını savunan Mao, Büyükelçi Lu’nun Kırım’la ilgili sözlerinin doğru olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Çin büyükelçisi, Fransız televizyonu TF1’e verdiği röportajda, “Eski Sovyet Cumhuriyetlerinin bile uluslararası hukukta bir statüsü yok. uluslararası bir anlaşma.” yorum yapmıştı.

Aynı röportajda Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sorulduğunda Lu, “Bu sorunu nasıl algıladığınıza bağlı, o kadar kolay değil. Kırım başlangıçta Rus’tu” dedi. değerlendirmişti.

“Kişisel görüş, resmi politika değil”

Öte yandan Paris’teki Çin Büyükelçiliği de yaptığı yazılı açıklamada, Lu’nun açıklamalarının “Çin’in resmi politikası olmadığını, bireysel görüşlerinin sözleri” olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğü konusundaki duruşu değişmemiştir. Çin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ortaya çıkan cumhuriyetler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymaktadır.” ifadeler yer aldı.

Baltık ülkeleri ve Ukrayna, Çin Büyükelçisi Lu’nun açıklamalarına tepki gösterdi, Letonya, Litvanya ve Estonya, ülkelerindeki Çin Büyükelçiliklerinin yetkililerini arayarak açıklama istedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, “Baltık ülkelerinin Ukrayna’da barışı sağlama konusunda neden Çin’e güvenmediğini merak eden varsa, işte Çin’in bir büyükelçisi Kırım’ın Rus olduğunu ve Baltık ülkelerinin sınırlarının yasal bir sınır olmadığını söylüyor.” Twitter’da söyledi. dayanağı olmadığını iddia ediyor.” kelimeleri kullanmıştı.

Ukrayna’nın Fransa Büyükelçisi Vadym Omelchenko da Twitter hesabından “Kırım Ukrayna’dır, buna hiç şüphe yok” dedi. değerlendirmişti.

emirgaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu