Haber

Bartın Platformu’ndan Siyasi Partilere Çağrı: “Hattat Holding’in Amasra B Sahasındaki Kullanım Haklarının İptalini Talep Ediyoruz”

BartınPlatform, “Siyasi partilere seçim öncesi davetimiz; Termikçi Hattat 18 yıldır el konulan ancak 1 kg kömür çıkarmayan Amasra B bölgesindeki kullanım haklarının devlete olan borçları karşılığında iptal edilmesi, Amasra B bölgesindeki taşkömürünün TTK tarafından üretilmesi yani devlet tarafından ve 44 madencimizi kaybettiğimiz grizu patlaması sonucunda üretimi durmuş hale gelen Amasra A. Sahadaki maden işçilerinin yanı sıra birçok gencimizin daha uygun koşullarda iş sahibi olması ve bu sayede yöre halkının ve ülkemizin ortak hazinesi olan taş kömürünün gerçek değerini bulması sağlanmaktadır.

BartınPlatform, 14 Ekim 2022’de Amasra’da meydana gelen maden kazasının duruşması öncesi yazılı basın açıklaması yaptı. Platformun açıklaması şöyle:

“HATTAT HOLDİNG’İN BU KATLİAMDA PAYI ALMASI İMKANSIZDI”

“Amasra Taşkömürü Kurumu’nda 14 Ekim 2022’de 44 madenciyi kaybettiğimiz grizu patlamasının ilk duruşması yarın (25.04.2023) Bartın Adliyesi’nde görülecek. Üst düzey yöneticilerin çabalarına hep birlikte şahit olduk. Hattat Holding’in bu katliamdaki payı her zaman göz ardı edilmiş, bu nedenle Bartın ve Amasra halkının geleceğini yakından ilgilendiren bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissetmiş, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuş ve İklim yeni termik santral kurmak için.Bakanlık bu başvuruyu kabul ederek ÇED sürecini başlattı.Daha sonra yeni kazandığımız davalar gündeme gelince 4 Şubat 2021 de bu ÇED süreci bakanlık tarafından durduruldu ve 4 Ağustos , 2022. 27 Mart 2023 tarihinde yapılan 2. ve 3. Tetkik ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantıları sonucunda termik santral ve kül barajının projeden çıkarılmasına ve projenin ÇED sürecinin tamamlanmasına karar verildi. projenin lavvar tesisleri ve iskelesi. Bu da gösteriyor ki ÇED projesi bir süre sonra kamuoyuna açılmak üzere askıya alınma ve kabul aşamasına getirildi.

“AÇTIĞIMIZ KASALARDA AMASRA’DA TERMİK SANTRALİ KURARAK ELEKTRİK ÜRETİM LİSANSINI İPTAL ETTİK”

2016 yılından bu yana Bartın-Amasra halkını temsilen davacı ile 2002 yılında açtığımız davalarda; Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararı, Hema Dolgu ve Rıhtım Alanı (liman) termik santrale kömür getirilmesine ilişkin ÇED olumlu kararı, Lavvar ÇED gerekli değildir kararı ve Lavvar ÇED olumlu kararları, 1/100 bin, 1/25 bin, 1 /5 bin 1/ Bin ölçekli termik santral içeren Çevre Düzeni Planı ve uygulama imar planı değişiklikleri, Bartın Mahalli Çevre Kurulu’nun onlarca hektar ormanı termik santral külü olarak ayırmak için yok etme kararı sahası ve en son Hattat Holding Amasra’da termik santral kuracak. Elektrik üretmesini sağlayan elektrik üretim lisansını mahkemelerde iptal ettirdik.

“HATTAT TERMİK SANTRALİ ÇALIŞMASINDAN BEKLEMEDİN”

Termik santral projeden kaldırılsa da Hattat sadece kömür çıkaracak olsa da şunu söyleyebiliriz; Hattat termik santral yapma işini gönüllü olarak bırakmadı. Bunu şimdilik yapmak zorundaydı. Hattat Holding, termik santralle ilgili yukarıda saydığımız davaların birçoğuna itiraz etmiş ve iptali için temyiz yolunu seçmiştir. Bu davaların bir kısmı temyiz nedeniyle halen yüksek mahkemelerde derdest durumdadır. Yani Hattat’ın rıhtımı (limanı) yaparak termik santralin altyapısını hazırladığı ve önemli hukuki sorunlar ve mahkeme kararları olduğu için termik santralden vazgeçmiş gibi davrandığı dikkate alınmalıdır. termik santral inşaatının önü. Bu çağrıları geri çekmeden ‘Hattat termik santral yapmaktan vazgeçti, sadece kömür çıkaracak’ demek çok yüzeysel bir değerlendirme olur. Hattat’ın mevcut siyasetçi ve bürokratlarla yıllardır sürdürdüğü menfaatçi çıkarlarını, seçimden sonra bu kişilerin yönetimde kalması durumunda kullanarak termik santrali yeniden gündeme getirmesi olasıdır.

“‘LAVAR VE Rıhtım’ PROJESİNİN BİLİMSEL GERÇEKLERDEN UZAK REVİZE EDİLMESİ GEREKİYOR”

27 Mart 2023’te ÇED süreci tamamlanan ‘Lavvar ve Rıhtım’ tesisi projesi de sorunlu bir proje. Bu projede; Çevre Düzeni Planları dolgu alanı ve rıhtım projesine izin vermemektedir. Bu yönde mahkeme kararları var. Atık depolama ve atık bertaraf alanlarının kapasitesi yetersizdir. Orman izinleri eksik ve bölgedeki yüzlerce hektarlık orman ekosisteminin yok edilerek pas ve şist atık alanlarına dönüştürülmesi ilahiyat meselesi. Atık alanlarının seçildiği yerler teknik olarak uygun değildir. Entegre tesisler için kümülatif değerleme yapılmamıştır. Bu formda önemli eksiklikleri olan bir projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmesi akıl dışı bir uygulama olacaktır. Bilimsel gerçeklerden oldukça uzak olan bu projenin doğa ve toplum yararına revize edilmesi gerekmektedir.

“HATTAT HOLDİNG’İN TEK MADENİNDEN YILDA 3,5 MİLYON TON HARMONY ÇIKARILACAĞI İDDİASI GERÇEKÇİ DEĞİLDİR”

Şirket daha önce yılda 5,5 milyon ton taşkömürü çıkarma hedefi koyarken, uyarılarımız sonrasında bu hedef 3,5 milyon tona düşürüldü. Ama bu amaç da gerçekçi değil. Çünkü Zonguldak Taşkömürü Havzasında (Zonguldak ve Bartın) 10 farklı işletmede üretilen toplam taşkömürü miktarı 1978 yılında en fazla 4,3 milyon ton idi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Amasra’nın da aralarında bulunduğu beş işletmesinde 2021 yılında toplam brüt kömür üretimi 1 milyon 351 bin ton oldu. Amasra’daki grizu patlamasından önce TTK’nın Amasra Taşkömürü İşletmesi’nde 2021 yılındaki kömür üretimi sadece 125 bin tondu. Bu nedenle Hattat Holding’in Gömü köyündeki tek madenden yılda 3,5 milyon ton taşkömürü çıkarılacağı iddiası gerçekçi değil. Hedefi bu şekilde gerçekçi olmayan bir miktar olarak belirlemek akıllara başka şeyleri getiriyor.

“AMASRA’DAKİ İŞİN YABANCILARA GİTMESİ HEM ÜLKE HEM BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜK BİR YIKIM OLACAKTIR”

Hattat Holding, sahada Çinli bir şirketle çalışıyor. Tezlere göre Hattat Holding’in bu Çinli şirkete önemli bir borcu bulunuyor. Hattat’ın Amasra B bölgesindeki kömür çıkarma hakkını ve bölgede yaptırdığı tesisleri borçları karşılığında bu Çinli şirkete devretmeyeceğinin garantisi var mı? Amasra B bölgesi Çinli şirkete geçerse madenlerde Çinli personel çalışacak mı? Amasra’daki taş kömürü, milli bir kaynak olması ve bölge gençlerine istihdam sağlaması açısından stratejik bir öneme sahiptir. Buranın işletmesinin yabancılara geçmesi hem ülke hem de yerel ekonomi için büyük bir yıkım olacaktır.

“HATTAT’IN GERÇEK NİYETİ KÖMÜR YAPMAK DEĞİL, TERMİK SANTRAL YAPMAKTIR”

Bartın Platformu olarak bundan dört yıl önce 4 Aralık 2019 Dünya Madenciler Günü’nde yaptığımız açıklamada; Hattat, Amasra B bölgesinde 14 yıldır (şimdi 18 yıl oldu) bir kilo taş kömürü çıkaramadığı için, Hattat’ın asıl niyeti kömür çıkarmak değil, termik santral kurmaktı ve çıkaramadığı için. bu işlem için kömür çıkararak TTK’ya yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kaldı. Bu nedenle Amasra B bölgesinde devletin Hattat Holding ile yaptığı rödövans sözleşmesi feshedilerek bu alan TTK tarafından işletilmeye başlanmış ve böylece bölgedeki daha fazla işsiz gence daha iyi şartlar, daha yüksek fiyatlar ve iş ortamı sağlanmıştır. güvenlik. Çalışmaları için çalışma ortamı sağlanabileceğini anlattık. Hala noktadayız.

“SEÇİM ÖNCESİ SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRIMIZ; HATTAT’IN SAHA ÜZERİNDEKİ KULLANIM HAKLARININ İPTAL EDİLMESİ”

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak genel seçimler öncesi siyasi partilere davetimiz; Termikçi Hattat’ın 18 yıl boyunca el koyduğu ama 1 kg kömür çıkarmadığı Amasra B bölgesindeki kullanım haklarının devlete olan borçları karşılığında iptal edildiği, Amasra B bölgesindeki taşkömürü üretiminin TTK tarafından gerçekleştirildiği, yani devlet eliyle ve böylece 14 Ekim 2022’de 44 madenciyi kaybettiğimiz grizu patlaması sonucunda durduk. Amasra A bölgesinde üretim yapılamaz hale gelen maden işçilerinin yanı sıra birçok gencimiz de burada istihdam edilerek iş güvencesi, tatmin edici ücret, sendikal haklar vb. daha uygun koşullarda iş sahibi olmalarını sağlamaktadır. yöre halkının ve ülkemizin ortak hazinesi olan taşkömürünün haklarına sahip olunması ve böylece gerçek değerinin bulunmasıdır.

Kaynak: ANKA / Güncel

ciftlikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu